Vacature Junior klachtenbemiddelaar bij UMC Utrecht

Door te bemiddelen bij klachten van patiënten bied jij de mogelijkheid om elkaar te begrijpen en met elkaar naar een passende oplossing te zoeken. Bij ingrijpende gebeurtenissen zoals bij calamiteiten of incidenten onderhoud jij het contact.

Dit ga je doen

Je gaat werken als junior klachtenbemiddelaar binnen de directie kwaliteit en patiëntveiligheid. In deze functie is het behouden en/of herstellen van de relatie tussen de patiënt en de medewerker van het UMC Utrecht het belangrijkste doel. Door te bemiddelen bij klachten van patiënten bied jij voor alle betrokkenen de mogelijkheid om elkaar te begrijpen en in verbinding met elkaar naar een passende oplossing te zoeken. Je levert hierdoor een belangrijke bijdrage aan verbeteringen in de zorg en je maakt voor patiënt en medewerker het verschil.

Je krijgt de kans ervaring op te bouwen in dit mooie vak, omdat je zal samenwerken met twee ervaren collega’s.

Voorbeeld: Een patiënt is ontevreden over de behandeling in het ziekenhuis. Jij bent degene die schakelt met de betrokken behandelaren zodat de patiënt concreet antwoord ontvangt op de vragen die er zijn. Je begeleidt desgewenst de behandelaar door goed uit te leggen wat de behoefte van de patiënt is en door bijvoorbeeld te ondersteunen in de wijze waarop je een schriftelijk antwoord formuleert. Ook kan het zijn dat je de behandelaar en patiënt bij elkaar brengt. Dan begeleid jij, in eerste instantie samen met je ervaren collega,  het gesprek met als doel dat alle gesprekspartner hun inbreng kunnen hebben, dat respectvol met elkaar wordt omgegaan en dat idealiter de behandelrelatie na afloop is hersteld.

Klachtenbehandeling is gericht op het bereiken van een voor de klager en zorgaanbieder bevredigende oplossing (Wkkgz art 16, lid 2). De onafhankelijke positie van de klachtenfunctionaris, het aanzien van onafhankelijkheid, het optreden als en niet als zorginhoudelijke deskundige of jurist, zijn cruciale kenmerken van de functie. In contact met patiënten en medewerkers werk je tactvol en doortastend om de relatie tussen patiënt en medewerker(s) te herstellen. Je begeleidt patiënt/naasten in het vinden van de juiste route om een klacht te behandelen door accurate informatie te verschaffen over het proces.

Hier ga je werken

Je gaat werken bij directie kwaliteit en patiëntveiligheid. Deze directie agendeert, stimuleert en ondersteunt het UMC Utrecht in het continu verbeteren en borgen van kwaliteit van zorg en patiëntveiligheid.

In het UMC Utrecht neemt iedere medewerker op ieder moment en in iedere situatie de verantwoordelijkheid voor kwalitatief hoogwaardige en veilige zorg. De directie zet zich in voor het behouden en verbeteren van de kwaliteit van zorg en voor het verhogen van het niveau van veiligheid, samen met professionals en patiënten. Je maakt deel uit van een team binnen de directie dat een voortdurende cyclus van verbetering op alle niveaus stimuleert en faciliteert. Je collega-klachtenbemiddelaars bieden ook ondersteuning aan patiënten/naasten die betrokken zijn bij een ernstig incident of calamiteit.

Wij bieden je de kans om al werkend te leren en je verder te ontwikkelen tot een ervaren klachtenbemiddelaar die tevens patiënt support kan bieden.

Dit neem je mee

 • Je bent op minimaal hbo-niveau opgeleid.
 • Je hebt de opleiding tot klachtenfunctionaris gevolgd of bent bereid die te volgen.
 • Je hebt voorkeur voor werken in de zorg.
 • Je ambieert een carrière als klachtenfunctionaris / patiëntsupport-medewerker.
 • Ervaring op dit gebied is niet nodig.
 • Je werkt zelfstandig en hebt een brede interesse in mensen en processen.
 • Je bent in staat onbevooroordeeld, tactvol en doortastend op te treden.
 • Je bent een empathische, flexibele en evenwichtige persoonlijkheid.
 • Je communiceert zowel mondeling als schriftelijk zeer vaardig.
 • Je weet je weg te vinden in een grote organisatie.
 • Je bent leergierig en reflectief.
 • Je bent weerbaar en kunt omgaan met pittige situaties en je kunt omgaan met onverwachte situaties.

Arbeidsvoorwaarden

Het salaris voor deze (32 uur) functie bedraagt maximaal € 4.284,00 bruto per maand op basis van een fulltime dienstverband.

Het betreft een dienstverband voor de duur van een jaar met zicht op een dienstverband voor onbepaalde tijd.

Onze arbeidsvoorwaarden zijn conform de Cao Universitair Medische Centra (UMC). Wij bieden onder andere een eindejaarsuitkering van 8,3%, vakantietoeslag, een reiskostenvergoeding woon-werkverkeer en diverse opleidingsmogelijkheden.

Solliciteren

Solliciteren kan via onze eigen website: https://werkenbijumcutrecht.nl/vacatures/junior-klachtenbemiddelaar-2022-2225?utm_medium=vkig&utm_source=ad&utm_campaign=junior%20klachtenbemiddelaar

Neem contact op

Wil je meer informatie over deze vacature? Neem dan contact met ons op.

Saskia Papenhuijzen

06 21 59 60 21

s.papenhuijzen@umcutrecht.nl

Acquisitie naar aanleiding van deze vacature stellen wij niet op prijs.

Plaatsingsdatum: 12 juli 2022

Lees meer over: