Third International Incident Disclosure Congres op 20 en 21 oktober in Amsterdam

Na het succes van het eerste en tweede International Incident Disclosure Conference in Sydney in 2012 en in York in 2014, zal het Third International Incident Disclosure Conference dit jaar in Amsterdam plaatsvinden.

Het tweejaarlijkse evenement wordt georganiseerd door de VU Amsterdam (prof. Arno Akkermans), AMC/Universiteit van Amsterdam (prof. Johan Legemaate) en het NIVEL (prof. Roland Friele) en zal plaatsvinden op 20 en 21 oktober 2016 in het AMC in Amsterdam.

Open disclosure is het open bespreken van een medisch incident wat tot schade bij een patiënt heeft geleid bij het ontvangen van zorg, met de patiënt, diens familie en/of verzorgers.”

Dit jaar zal het Incident Disclosure Conference gewijd zijn aan operationele strategieën in incident disclosure. Het open bespreken van incidenten is van cruciale waarde in de zorg. Uit onderzoek blijkt dat disclosure kan bijdragen aan het herstel van vertrouwen van patiënten en familie in de zorg, kan bijdragen aan patiëntveiligheid, en kan bijdragen aan het voorkomen van tijdrovende klachtenprocedures en dure, langdurige juridische procedures.

Hoewel openheid als norm breed gedragen wordt, vindt het open en eerlijk bespreken van incidenten in de praktijk nog niet altijd plaats. Het uitdragen van openheid als professionele norm is een begin – maar om te kunnen waarborgen dat zorgverleners incidenten op de juiste manier met patiënten en hun familieleden bespreken, moet openheid worden georganiseerd. Op 20 en 21 oktober worden alle belanghebbende en geïnteresseerde partijen verwelkomd om nieuwe inzichten te verkennen en bij te dragen in een levendig debat omtrent strategieën in de organisatie van openheid. Nationale en internationale sprekers zullen hun onderzoek naar vooruitgang en ontwikkeling in beleid en praktijk presenteren. Het centrale thema “operationele strategieën in incident disclosure”  zal vanuit drie hoeken worden benaderd: 

• Incident disclosure en het patiëntenperspectief
• Incident disclosure en het voorkomen en opvangen van second victims
• Incident disclosure en juridische barriers en oplossingen

De kosten zullen €250,- bedragen. Ontbijt en lunch zijn inbegrepen.
Voor meer informatie en aanmelding: disclosure@nivel.nl of bezoek www.openindezorg.nl/conference