Vacature tuchtklachtfunctionaris bij VWS in Utrecht

Functieomschrijving

Bij VWS zetten we ons in voor een gezond, fit en veerkrachtig Nederland. Met en voor iedereen. Wat we doen, doet ertoe en dat voel je. Je werkt samen met betrokken, bevlogen en deskundige mensen met een groot hart voor hun werk. Die elkaar zowel persoonlijke aandacht als professionele ruimte geven. Binnen een deskundige en daadkrachtige organisatie die voortdurend moet vernieuwen en in oplossingen denkt. Altijd vanuit zoveel mogelijk verschillende perspectieven. En in nauwe samenwerking met partners, collega-ministeries, zorgprofessionals en burgers.

Jij kan hieraan bijdragen in jouw rol als tuchtklachtfunctionaris. Je komt te werken in een team samen met drie andere tuchtklachtfunctionarissen. Vanwege een aanstaande pensionering zijn wij op zoek naar een nieuwe collega die ons team komt versterken.

Als tuchtklachtfunctionaris kom je te werken bij de directie Eenheid Secretariaten Tuchtcolleges en Toetsingscommissies (ESTT). Zij verzorgt met haar secretariaten, bedrijfsbureau en MT de ondersteuning van de Tuchtcolleges voor de Gezondheidszorg, de Regionale Toetsingscommissies Euthanasie en de beoordelingscommissie Late Zwangerschapsafbreking en Levensbeëindiging bij Pasgeborenen. De colleges en commissies zijn inhoudelijk onafhankelijk van de ministers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en Justitie 3 Veiligheid.

Het doel van het tuchtrecht is de kwaliteit van de beroepsuitoefening in de individuele gezondheidszorg te bewaken en te bevorderen, en patiënten te beschermen tegen ondeskundig en onzorgvuldig handelen. Bij klachten over de ontvangen zorg kunnen burgers een tuchtklacht tegen hun zorgverlener indienen. Sinds 1 april 2019 kunnen zij hiervoor gebruik maken van de diensten van de tuchtklachtfunctionaris.

Als tuchtklachtfunctionaris heb je telefonisch, digitaal, schriftelijk en heel soms direct persoonlijk contact met burgers die mogelijk een tuchtklacht willen indienen. Je informeert hen over de verschillende klachtmogelijkheden in de zorg, zodat zij goed geïnformeerd en weloverwogen voor het tuchtrecht of juist voor een andere klachtroute kunnen kiezen. Als dat nodig is ondersteun je met het accuraat formuleren of wijzigen van een klaagschrift, zodat de klacht goed gemotiveerd en onderbouwd is, aan de juiste zorgverlener (BIG-beroepsbeoefenaar) is gericht en aan alle vormvereisten van de tuchtrechtprocedure voldoet. Daarnaast ondersteun je ook bij het tot stand komen van beroepsschriften. Ook kan je de klager eventueel doorverwijzen naar andere (klacht)instanties indien van toepassing. Daarnaast draag je bij aan de opbouw van het nieuwe team Tuchtklachtfunctionarissen door onder andere de werkprocessen (door te) ontwikkelen, gesprekken te evalueren, contacten te onderhouden met andere klachtloketten en jouw rol als tuchtklachtfunctionaris actief uit te dragen bij belanghebbenden.

Als tuchtklachtfunctionaris ondersteun je regelmatig mensen die heel vervelende dingen meemaken. Het kunnen daardoor soms zware gesprekken zijn, maar het is een functie die veel voldoening geeft. Wil je meer informatie over de functie, neem dan gerust contact met ons op.

Functie-eisen   

  • Je beschikt over een bachelordiploma in een juridische richting.
  • Een opleiding klachtenfunctionaris in de zorg, of een mediationopleiding is zeer gewenst.
  • Je hebt ruime relevante werkervaring bijvoorbeeld als klachtenfunctionaris in de somatische zorg, in de slachtofferhulp of met ggz problematiek. Je hebt kennis van de zorg en gezondheidsrecht.

Arbeidsvoorwaarden

  • Salaris­niveau:                 Schaal 10
  • Maand­salaris:                 Min €2.811 – Max. €4.519 (bruto)
  • Dienst­verband:              Arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd
  • Contract­duur:                 Tijdelijk 1 jaar
  • Aantal uren per week:   32 – 36

Bekijk hier de vacature.

Plaatsingsdatum 14 april 2022 – VWS

Lees meer over: