Daniëlle Brinkers-Wildschut werkt vanuit haar bedrijf INITIUM voor verschillende zorgorganisaties in Brabant. Een gesprek over ‘ondernemen in onvrede’: Over luisteren en van onvrede naar actie gaan.
Na ruime ervaring in verschillende functies in de zorg, startte Daniëlle in 2016 als zzp'er met haar bedrijf INITIUM. De naam komt uit het Latijn en betekent ‘begin’ of ‘aanvang’. Voor Daniëlle staat het voor een keuze waarin het oude wordt achtergelaten en er iets nieuws begint, in meerdere opzichten:
“Voor mijzelf is dat van loondienst naar zelfstandig ondernemen gaan. Van zelf deel uitmaken van één zorgorganisatie naar een onafhankelijke rol hebben in meer organisaties in verschillende zorgsectoren. Voor mijn opdrachtgevers en voor de mensen die bij mij aankloppen, is het ‘t begin van ‘van onvrede naar actie gaan richtingkwaliteitsverbetering’. Daar ga ik helemaal voor. Ik werk vanuit mijn eigen visie en integriteit. Dat is echt mijn drijfveer. En ik vind dat dit beter als zelfstandige kan, dan in loondienst.”
Danielles werkverdeling is 50 /50. Ongeveer de helft van de week werkt ze als klachtenfunctionaris bij een kliniek voor oncologische zorg en bij een centrum voor revalidatie en audiologie of als lid van een klachtencommissie van een zorgorganisatie. Ze is lid van een klachtencommissie in de GGZ (Wvggz- en Wkkgz-klachten) en van één in de VVT (Wzd- en Wkkgz-klachten). De overige dagen werkt ze als vertrouwenspersoon voor medewerkers in de VVT enin de GHZ-sector.
Luisteren om te begrijpen
Daniëlle: “Mijn motto is ‘waar luisteren om te reageren overgaat in luisteren om te begrijpen, ontstaat echt contact.’ Ze vertelt: “In ons werk is het essentieel om ruimte te creëren voor een open gesprek. Door de hoge werkdruk in de zorg is daar op de werkvloer vaak te weinig tijd en aandacht voor. Dat leidt tot klachten. Wanneer iemand klaagt, geef ik die eerst de ruimte om het verhaal te vertellen, zonder meteen met een antwoord te komen. Ik vraag door zodat de ander de kans krijgt om ervaringen en gevoelens volledig te uiten. Hierdoor ontstaat een dieper begrip. Ik merk dat betrokkenen dan meer bereid zijn om mee te denken over oplossingen.
Als lid van een klachtencommissie ga ik samen met de andere leden in gesprek. Door actief te luisteren en te reflecteren, kunnen we als klachtencommissie systematische problemen herkennen en op constructieve wijze aanbevelingen doen voor verbeteringen.”
“Het kan per zorgorganisatie verschillen hoe open de bestuurder staat voor verbetervoorstellen. Bij de organisaties waar ik als klachtenfunctionaris werk, heb ik regelmatig goed overleg met het bestuur. Wordt er herkend dat er iets misgaat? Zo ja, dan kom ik graag met een actieplan, wat ik voorleg aan het bestuur of aan de bestuurssecretaris. Zo leidden bejegeningsklachten ertoe dat ik een gedragscode opstelde voor medewerkers en mocht ik het intake protocol aanpassen na klachten over onjuiste diagnoses. Verder heb ik een paar keer per jaar overleg met de artsen en ondersteun ik hen bij tuchtklachten. Soms komen artsen ook zelf met vragen, voordat iets geëscaleerd is. Mijn achtergrond in de zorg helpt daarbij.”
De verdieping
“Werken voor verschillende opdrachtgevers is leerzaam. Daarin zit voor mij de verdieping. Zo leer ik als lid van een klachtencommissie van andere leden, die naar de klacht kijken vanuit een ander perspectief, bv. als psychiater of jurist. Bovendien is het goed voor het vergroten van mijn netwerk.”
Over de VKiG zegt Daniëlle: “Ik ben lid van de VKiG èn van de LVV, de Landelijke Vereniging voor Vertrouwenspersonen. Voor mij als zelfstandige is de VKiG een waardevolle steunpilaar. De juridische ondersteuning is er goed geregeld. Ook het regelmatig uitwisselen van kennis en ervaringen tijdens intervisie, vind ik fijn. En ik ben blij met de professionalisering die de VKiG doormaakt, zoals nu met de Online Communities. Dat de VKiG een stuk kleiner is dan de LVV, is ook een kracht. Je legt er gemakkelijk contact. Verder draagt het lidmaatschap van een erkende beroepsvereniging als de VKiG bij aan mijn professionele geloofwaardigheid. Het geeft aan dat ik sta voor kwaliteit.”
Tekst: Anja de Haan
Lid PR-commissie VKiG
Wil je ook iets vertellen over je werk of ontwikkeling als klachtenfunctionaris? We ontvangen graag jouw bijdrage (ca. 250 woorden) met een fotootje.
Ben je niet zo’n schrijver en vertel je het liever? Ook dan komt de PR-commissie graag met je in contact!
Stuur een mail via info@vkig.nl.
Lees hier meer over de Verdieping.