Vacature tuchtklachtfunctionaris bij VWS

Bij VWS zetten we ons in voor een gezond, fit en veerkrachtig Nederland. Met en voor iedereen. Wat we doen, doet ertoe en dat voel je. Je werkt samen met betrokken, bevlogen en deskundige mensen met een groot hart voor hun werk. Die elkaar zowel persoonlijke aandacht als professionele ruimte geven. Binnen een deskundige en daadkrachtige organisatie die voortdurend moet vernieuwen en in oplossingen denkt. Altijd vanuit zoveel mogelijk verschillende perspectieven. En in nauwe samenwerking met partners, collega-ministeries, zorgprofessionals en burgers.

Jij kan hieraan bijdragen in jouw rol als tuchtklachtfunctionaris. Je komt te werken in een team samen met drie andere tuchtklachtfunctionarissen. Vanwege uitbreiding en een aanstaande pensionering zijn wij op zoek naar twee mensen die ons komen versterken.

Als tuchtklachtfunctionaris kom je te werken bij de directie Eenheid Secretariaten Tuchtcolleges en Toetsingscommissies (ESTT). Zij verzorgt met haar secretariaten, bedrijfsbureau en MT de ondersteuning van de Tuchtcolleges voor de Gezondheidszorg, de Regionale Toetsingscommissies Euthanasie en de beoordelingscommissie Late Zwangerschapsafbreking en Levensbeëindiging bij Pasgeborenen. De colleges en commissies zijn inhoudelijk onafhankelijk van de ministers van Volkgezondheid, Welzijn en Sport en Justitie & Veiligheid.

Het doel van het tuchtrecht is de kwaliteit van de beroepsuitoefening in de individuele gezondheidszorg te bewaken en te bevorderen, en patiënten te beschermen tegen ondeskundig en onzorgvuldig handelen. Bij klachten over de ontvangen zorg kunnen burgers een tuchtklacht tegen hun zorgverlener indienen. Sinds 1 april 2019 kunnen zij hiervoor gebruik maken van de diensten van de tuchtklachtfunctionaris.

Als tuchtklachtfunctionaris heb je telefonisch, digitaal en eventueel persoonlijk contact met burgers die mogelijk een tuchtklacht willen indienen. Je informeert hen over de verschillende klachtmogelijkheden in de zorg, zodat zij goed geïnformeerd en weloverwogen voor het tuchtrecht of juist voor een andere klachtroute kunnen kiezen. Als dat nodig is ondersteun je met het accuraat formuleren of wijzigen van een klaagschrift, zodat de klacht goed gemotiveerd en onderbouwd is, aan de juiste zorgverlener (BIG-beroepsbeoefenaar) is gericht en aan alle vormvereisten van de tuchtrechtprocedure voldoet. Ook kan je de klager eventueel doorverwijzen naar andere (klacht)instanties indien van toepassing. Daarnaast draag je bij aan de opbouw van het nieuwe team Tuchtklachtfunctionarissen door onder andere de werkprocessen (door te) ontwikkelen, gesprekken te evalueren, contacten te onderhouden met andere klachtloketten en jouw rol als tuchtklachtfunctionaris actief uit te dragen bij belanghebbenden.

Als tuchtklachtfunctionaris ondersteun je ook mensen die heel vervelende dingen meemaken. Het kunnen daardoor soms zware gesprekken zijn, maar het is een functie die veel voldoening geeft. Wil je meer informatie over de functie, neem dan gerust contact met ons op.

Functie-eisen

 • Je bent in het bezit van een bachelordiploma in een juridische richting.
 • Je hebt ruime relevante werkervaring bijvoorbeeld als klachtenfunctionaris in de somatische zorg, in de slachtofferhulp of met ggz problematiek.
 • Je hebt kennis van de zorg en gezondheidsrecht.
 • Een opleiding klachtenfunctionaris in de zorg of een mediationopleiding is een pre. Of je bent bereid om die te halen als je bij ons werkt.

Arbeids­voorwaarden

 • Salaris­niveauschaal 10
 • Maand­salarisMin €2.811 – Max. €4.519 (bruto)
 • Dienst­verbandArbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd met uitzicht op onbepaalde tijd
 • Contract­duur1 jaar
 • Minimaal aantal uren per week 32
 • Maximaal aantal uren per week 36

Overige arbeids­voorwaarden

Naast het salaris ontvang je een Individueel Keuzebudget (IKB). Het IKB bestaat uit geld (16,37% van je bruto jaarsalaris) en tijd. Met het IKB maak jij de keuzes die bij jou passen en kun je een deel van je arbeidsvoorwaarden zelf samenstellen. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om een deel van je maandinkomen te laten uitbetalen wanneer jij dat wenst. Ook kun je dit budget omzetten in verlof en andersom of besteden aan fiscaal vriendelijke doelen. De Rijksoverheid hecht sterk aan persoonlijke groei en loopbaanontwikkeling en biedt daarvoor tal van mogelijkheden. Tot de secundaire arbeidsvoorwaarden behoren onder meer verschillende studiefaciliteiten, bedrijfsfitness, volledige vergoeding van je OV-reiskosten woon-werkverkeer en gedeeltelijk betaald ouderschapsverlof.

Bijzonderheden

 • Je kunt jouw sollicitatie vóór 5 februari richten aan: Tim Maas, directeur ESTT.
 • Indien je bent aangewezen als een verplichte VWNW-kandidaat, dan verzoeken wij je, een kopie van deze aanwijzingsbrief mee te sturen met de sollicitatie.
 • Om een nog beter (of aanvullend) beeld van jouw ervaring, kennis en competenties te verkrijgen, kan het zijn dat we je openbare informatie op LinkedIn raadplegen.
 • De sollicitatiegesprekken vinden plaats in de week van 13 februari 2022. Houd je hier alvast rekening mee?
 • Werk je op dit moment al bij of voor het ministerie van VWS, dan vragen wij na het eerste interview referenties op bij je huidige manager en/of voorgaande werkgever(s).
 • Omdat je in deze functie met vertrouwelijke informatie werkt, kunnen we tijdens de sollicitatieprocedure om referenties vragen en heb je om in dienst te treden een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) nodig.

Voor meer informatie en solliciteren

https://www.werkenvoornederland.nl/vacatures/tuchtklachtfunctionaris-VWS-2022-0019#0

Plaatsingsdatum: 31 januari 2022

Lees meer over: