Vacature klachtenfunctionaris bij Amsterdam UMC

Ben jij de klachtenbemiddelaar die complexe klachten op een doortastende en empathische manier gaat afhandelen? 

Wat ga je doen
Als klachtenfunctionaris zorg je voor een juiste afhandeling van de meest uiteenlopende klachten. Je zorgt voor een laagdrempelige opvang van en advies aan patiënten en/of naasten die een klacht hebben. Je biedt onafhankelijke bijstand en bemiddeling bij de afhandeling van de klacht aan de klager en betrokken zorgverleners.
Daarnaast draag je bij aan beleidsontwikkeling, signalering, rapportage en advies geef je voorlichting/scholing over klachtbehandeling, relevante wet- en regelgeving en omgang met patiënten. Tevens treed je op als onafhankelijk familiebegeleider voor patiënten en naasten tijdens een calamiteitenonderzoek.

Als klachtenfunctionaris lever je als schakel in het integrale klachtmanagement van het ziekenhuis een belangrijke bijdrage aan de kwaliteit van zorg in het Amsterdam UMC. Ook adviseer je de raad van bestuur en het lijnmanagement van de organisatie inzake (de aanpassing van) het beleid ten aanzien van (de kwaliteit van de) klachtafhandeling o.a. door het genereren en analyseren van stuurinformatie. 

Wat we van je verwachten
Je hebt een WO of HBO denk- en werkniveau;

 • Je hebt de opleiding tot  klachtenfunctionaris afgerond en je beschikt over minimaal 3 jaar relevante werkervaring, bij voorkeur als klachtenfunctionaris;
 • Je bent lid van de beroepsvereniging VKIG en bij voorkeur geregistreerd bij het kwaliteitsregister klachtenfunctionaris in de gezondheidszorg bij Registerplein;
 • Je hebt  kennis van en praktijkervaring in de gezondheidszorg en kennis van relevante wet- en regelgeving en ontwikkelingen in de zorg;
 • Je bent goed in het voeren en begeleiden van complexe en emotionele gesprekken met patiënten en zorgverleners en het bieden van ondersteuning aan patiënten, hun naasten, leidinggevenden en (medische) professionals;
 • Je legt makkelijk contact en werkt graag met mensen en je schakelt makkelijk tussen de verschillende niveaus binnen en buiten de organisatie;
 • Je  beschikt over uitstekende mondelinge en schriftelijke uitdrukkingsvaardigheden in de Nederlandse taal en bij voorkeur ook in het Engels.

Een goede uitoefening van deze functie vereist naast professionaliteit ook een stevige, positieve persoonlijkheid met relativeringsvermogen. Je moet in staat zijn om tegenstellingen te kunnen (helpen) overbruggen en bent empathisch en tactvol maar ook doortastend en onafhankelijk. 

Waar ga je werken
De afdeling Zorgsupport heeft een adviserende en coördinerende rol in het ziekenhuis op het gebied van patiëntveiligheid en kwaliteit. De klachtenopvang en procesbegeleiding van de klachtenafhandeling wordt vanuit deze afdeling uitgevoerd. Je werkt nauw samen met je drie collega klachtenfunctionarissen en een team van servicemedewerkers. Met de juridisch adviseurs en secretarissen van de calamiteiten commissie heb je regelmatig overleg over de behandeling van klachten en claims en calamiteitenonderzoeken die worden uitgevoerd. 

Wat we je bieden
Salarisschaal 11: 3922 tot 5383 euro bruto bij een fulltime dienstverband (afhankelijk van opleiding en ervaring).

 • Naast een goed basissalaris bieden we onder andere 8,3% eindejaarsuitkering en 8% vakantietoeslag. Wil jij weten wat je gaat verdienen?
 • Gratis en onbeperkt toegang tot het trainingsaanbod van onze online leeromgeving GoodHabitz.
 • Je pensioen wordt opgebouwd bij het ABP. Amsterdam UMC draagt 70% van deze premie bij.
 • Wij bieden een reiskostenvergoeding en daarnaast een fietsregeling.
 • Wij hebben een zeer actieve personeelsvereniging en een Jong Amsterdam UMC en organiseren vanuit beide verschillende (sportieve) activiteiten en evenementen door het jaar heen.
 • In eerste instantie bieden wij jou een jaarcontract, met uitzicht op een vast dienstverband.
 • Mogelijkheid tot gedeeltelijk thuiswerken.
 • Bij gebleken gelijke geschiktheid krijgen interne kandidaten voorrang op externe kandidaten.

Het AMC en het VUMC fuseren tot één organisatie: Amsterdam UMC. De functie van klachtenfunctionaris maakt deel uit van het reorganisatietraject. Dat betekent dat de definitieve functie-indeling en –waardering tot stand komt nadat dit proces voor de afdeling Zorgsupport rond 01-01-2022 is afgerond.)

Amsterdam UMC heeft een open cultuur. Dit betekent dat wij hopen dat iedereen zich welkom voelt bij onze organisatie en dat wij streven naar het bieden van gelijke kansen aan iedereen. Wij nodigen dan ook alle geïnteresseerden van harte uit om te reageren op deze vacature.

Voor meer informatie over onze arbeidsvoorwaarden kijk op onze website.

Een referentiecheck kan onderdeel zijn van de selectieprocedure. Daarnaast is het aanvragen van een VOG (Verklaring Omtrent Gedrag) voor iedere nieuwe medewerker verplicht. De aanvraag voor een VOG wordt opgestart vanuit VUmc zodra de nieuwe medewerker is aangesteld. 

Bijzonderheden
De eerste gespreksrondes vinden plaats op 22 september en 29 september.

LET OP: In verband met de bestuurlijke fusie tussen AMC en VUmc, geldt voor deze vacature dat medewerkers van AMC én VUmc plaatsnemen in de selectiecommissie. Door jouw sollicitatie te versturen, ga je ermee akkoord dat jouw CV en Motivatiebrief door VUmc ook gedeeld worden met (de bij de behandeling van deze vacature betrokken medewerkers van) AMC en zij dus inzage hebben in de door jou opgestuurde persoonsgegevens. 

Laten we kennismaken
Voor inhoudelijke informatie kun je terecht bij Beate Janssen van Raaij of Peter de Jong, via telefoonnummer: 06-50063254 of 06-10280959.
Voor meer informatie over de sollicitatieprocedure kun je terecht bij Nathalie Haans, corporate recruiter, via telefoonnummer: 020-4448461.

Je kan tot en met woensdag, 15 september 2021 solliciteren via de volgende link: https://www.werkenbijvumc.nl/vacatures/klachtenfunctionaris/

Bron: Amsterdam UMC – 16 augustus 2021

 

 

Lees meer over: