Vacature klachtenfunctionaris bij Medisch Spectrum Twente

Voor de stafdienst Kwaliteit en Veiligheid zijn wij tijdelijk op zoek naar een 

Klachtenfunctionaris

Wie komt ons team van klachtenfunctionarissen voor een jaar versterken? Het behandelen van klachten, een actieve bijdrage leveren aan de ontwikkeling van klachtenbemiddeling binnen MST en het bevorderen van de kwaliteit zal een hoofdtaak zijn. Binnen MST bieden we de mogelijkheid om deze functie hybride uit te oefenen.

Werkomgeving

Werken bij Medisch Spectrum Twente (MST) is werken in één van de grootste topklinische ziekenhuizen in Nederland. Samen met 3.500 collega’s werk je vóór en met patiënten in een gastvrije, hoogwaardige en veilige omgeving. MST streeft er naar om medewerkers een prettige werkomgeving te bieden en hen te stimuleren zich verder te ontwikkelen.

De afdeling

Het team klachtenbemiddeling bestaat uit drie klachtenfunctionarissen en een secretaresse. Samen met de 2 medewerkers van het Patiënten Service Centrum (PSC) vormen zij de afdeling Patiëntencontacten en zijn zij verantwoordelijk voor de opvang en afhandeling van klachten. Het PSC is het loket waar alle klachten binnen komen en waar de triage plaatsvindt. Eenvoudige klachten worden door het PSC afgehandeld en de complexe klachten worden de klachtenfunctionarissen in behandeling genomen. De afdeling Patiëntencontacten maakt deel uit van de stafdienst Kwaliteit en Veiligheid.

Functieomschrijving

Op grond van de Wet klachten en geschillen in de zorg heeft de klachtenfunctionaris een wettelijke en prominente rol bij de behandeling van klachten van patiënten (en hun naasten). Van jou wordt verwacht dat je in staat bent om de klachten te behandelen op een laagdrempelige, snelle, adequate en oplossingsgerichte manier. Jouw doel is herstel van de relatie tussen patiënten (en hun naasten) en het ziekenhuis.

Jouw werkzaamheden bestaan onder meer uit: het bieden van eerste opvang, geven van informatie en/of advies bij vragen en klachten van patiënten (en hun naasten), het begeleiden, bemiddelen, voortgangsbewaking en het (administratief) afhandelen van klachten; signaleren en adviseren als bijdrage aan structurele verbetering van kwaliteit van zorg; verzorgen van zorgvuldige klachtenregistratie in het Klachtenregistratiesysteem (I-Task); zorgen voor de totstandkoming van periodieke rapportages aan het verantwoordelijk management en de Raad van Bestuur.

Daarnaast lever je een actieve bijdrage aan de ontwikkeling van het team Klachtenbemiddeling en het bevorderen van de kwaliteit van het klachtmanagement. Tevens treed je op als calamiteitenbegeleider voor patiënten en naasten tijdens een calamiteitenonderzoek.

Functie-eisen

Integriteit, eerlijkheid, betrouwbaarheid, empathie, relativeringsvermogen, tact en geduld zijn voor jou vanzelfsprekend. Je stelt je open, onbevooroordeeld, onpartijdig en onafhankelijk op. Je hebt een oplossingsgerichte instelling en bent gedreven om zaken voor elkaar te krijgen. Verder beschik je over:

  • Een relevant HBO-diploma, aangevuld met een afgeronde opleiding tot Klachtenfunctionaris;
  • Je bent lid van de beroepsvereniging VKIG en geregistreerd bij het kwaliteitsregister klachtenfunctionaris in de gezondheidszorg bij Registerplein;
  • Kennis van relevante wet- en regelgeving in de gezondheidszorg;
  • Minimaal 2 jaar werkervaring binnen de zorg als klachtenfunctionaris, werkervaring binnen een ziekenhuis is een pré;
  • Ervaring met I-Task is een pré;
  • Kennis van en ervaring met principes en methoden van communicatieve gespreksvoering, onderhandeling, advisering conflicthantering en bemiddeling toe te passen;
  • Kennis van en inzicht in psychologische processen bij ziekte, rouw, emotionele problematiek, gedrag en culturele achtergronden;

Als klachtenfunctionaris ben je je bewust van de effecten die een klacht op een zorgverlener kan hebben. Je bent gemakkelijk toegankelijk en kunt goed contacten leggen met personen uit alle geledingen van de samenleving.

Wij bieden

MST vindt het belangrijk dat er voldoende ruimte is om jouw kennis en ervaring in te zetten, hierbij wordt je ook gestimuleerd om je te blijven ontwikkelen. Wij bieden jouw dus uitstekende opleidingsmogelijkheden om jouw carrière vooruit te helpen. Daarnaast vind MST flexibiliteit belangrijk en is het mogelijk om hybride te werken, in deze functie heb je dus ook de mogelijkheid om gedeeltelijk thuis te werken. 

Arbeidsovereenkomst: een arbeidsovereenkomst voor de duur van een jaar
Ingangsdatum: zo spoedig mogelijk
Arbeidstijd: 24 uur, in overleg is meer of minder mogelijk
Salaris: volgens de cao-ziekenhuizen FWG 60 (maximaal € 4.964,- bruto per maand op basis van een 36-urige werkweek);

Bij MST kennen we prima overige secundaire arbeidsvoorwaarden zoals een vakantietoeslag van 8,33% en een eindejaarsuitkering van 8,33%. Ook krijg je toegang tot het platform Good Habitz waardoor je jezelf kunt blijven ontwikkelen met diverse workshops en trainingen.
MST is goed bereikbaar met het openbaar vervoer. Het (bus) station ligt op een loopafstand van slechts 10 minuten.

Meer weten

Wil je meer informatie over de vacature? Neem dan contact op met Anne te Lindert, manager kwaliteit & veiligheid, via telefoon 053-4872000.

Klik hier voor de vacature en sollicitatie.

Plaatsingsdatum: 29 maart 2023 – MST

 

Lees meer over: