Schippers wil transparantie over medische missers afdwingen

Medische missers door ziekenhuizen moeten door de Inspectie voor Volksgezondheid (IGZ) via internet openbaar worden gemaakt zodat instellingen van elkaars fouten kunnen leren. Dat zal minister Edith Schippers van VWS woensdag zeggen in een uitzending van het tv-programma Zembla.

Ziekenhuizen zijn verplicht calamiteiten te melden, maar doen dat niet altijd. Als argument daarvoor wordt gegeven dat het niet altijd duidelijk is of het om een calamiteit gaat. Minister Schippers wil daarom naar een nieuwe definitie van het begrip calamiteit, zegt ze in de uitzending op woensdag van het onderzoeksprogramma Zembla. Ze laakt het beleid van ‘luiken dicht’ door sommige instellingen. Ze zegt meer vertrouwen te hebben in ziekenhuizen die openheid betrachten. Schippers wil meer bevoegdheden voor de IGZ. Niet alleen moeten de zogenoemde calamiteitenrapporten worden gepubliceerd, ook moet de inspectie een arts op non-actief kunnen zetten in afwachting van de medische tuchtzaak.

NVZ voor transparantie

De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) onderschrijft de noodzaak dat onderzoeksrapporten na calamiteiten openbaar gemaakt moeten worden. Daarbij moet echter wel rekening gehouden worden met de privacy van patiënten en hun familieleden. ‘Wij zijn zeer voor transparantie en voor een cultuur in ziekenhuizen dat je van ieder incident kunt leren’, zei Yvonne van Rooy, voorzitter van de NVZ, zondag tegen de NOS. Het eventueel schorsen van artsen door de IGZ mag volgens Van Rooy er uiteindelijk niet toe leiden dat er geen risicovolle operaties meer worden uitgevoerd. ‘Dat kan namelijk voor de patiënt het verschil maken tussen leven en dood. Het ziekenhuis blijft een ingewikkelde organisatie waar altijd risico’s op de loer liggen.’ (ANP)

Lees meer…
Bron: Zorgvisie 30 mei 2016

ZEMBLA – Ziekenhuiscalamiteiten, deel 3 woensdag 1 juni 2016 op 21:15 uur bij de VARA op NPO 2