Lezing over open disclosure na medische fout bij UMC Utrecht op 13 april 2018

Op vrijdag 13 april vindt bij het UMC Utrecht de ‘First Annual Adrienne Cullen Lecture on Open Disclosure After Serious Harm‘ plaats. Dit is de eerste keer dat een patiënt en de artsen verantwoordelijk voor haar behandeling in de nasleep van een ernstige medische fout de handen ineenslaan, zodat hun verhaal een les kan zijn in hoe (niet) moet worden gehandeld als er iets fout gaat.

Adrienne Cullen
Deze eerste lezing gaat over patiënt Adrienne Cullen. In 2011 kwamen de resultaten van een weefselonderzoek waaruit bleek dat Adrienne Cullen baarmoederhalskanker had niet bij haar arts in het UMC Utrecht terecht. Twee jaar later kwam de fout aan het licht, maar toen had de kanker zich al uitgezaaid, met fatale gevolgen voor de patiënt. Adrienne Cullen is nu terminaal ziek.

Waarom deze lezing?
Deze lezing is georganiseerd om te kijken wat er destijds is gebeurd en wat er zich in de nasleep van dit trieste voorval heeft afgespeeld. Bestuursvoorzitter UMC Utrecht Margriet Schneider gaf in november 2015 toe dat “Mevrouw Cullen geen enkele steun heeft gekregen van het ziekenhuis. Onze eerste prioriteit is de zorg en ondersteuning van onze patiënten, vooral als er onverwachts iets fout gaat. Het verhaal van mevrouw Cullen laat zien dat we hierin gefaald hebben.”

Inhoud lezing
Deze First Annual Adrienne Cullen Lecture eerste Open disclosure lezing wordt door Adrienne Cullen zelf gegeven, samen met haar behandelend gynaecoloog uit die periode, professor Huub van der Vaart, en hoofd van de afdeling Gynaecologie professor Arie Franx. Samen kijken de drie terug op wat er mis ging en wat er zich sindsdien heeft afgespeeld. Ze beschrijven de gevolgen die het heeft gehad op hun privéleven en hun werk en vertellen waarom ze vastbesloten zijn om de manier waarop ernstige fouten door ziekenhuizen worden afgehandeld aan de kaak te stellen.

Iedereen welkom 
Dit is een open bijeenkomst en iedereen is welkom. Wegens grote belangstelling zijn er extra plekken gerealiseerd. Stuur een e-mail naar aanmelding@umcutrecht.nl om u aan te melden. De lezing vindt plaats op vrijdag 13 april, van 13:00 tot 15:00 uur in het UMC Utrecht.
Omdat de moedertaal van Adrienne Cullen Engels is, wordt de lezing in het Engels gehouden.

Lees meer …