‘Informatie aan patiënten moet beter, maar niet verplicht schriftelijk’

Het wordt wordt niet verplicht voor artsen om patiënten vooraf schriftelijk te informeren over een operatie of behandeling. Een burgerinitiatief voor een dergelijke verplichting voor artsen wordt vandaag in de Tweede Kamer besproken, maar zal niet voldoende steun krijgen. Dat meldt de NOS.

De regeringspartijen VVD en PvdA vinden wel dat de informatievoorziening aan patiënten beter kan. Een meerderheid van de Kamer vindt de schriftelijke verplichting te ver gaan, maar wil wel werken aan een wet waardoor het geven van informatie aan patiënten verplicht wordt. Dat kan volgens de partijen op allerlei manieren en hoeft niet per se schriftelijk.

Het burgerinitiatief is in gang gezet door de Helmondse Maria Smit. Zij onderging zelf een medische behandeling die niet goed uitpakte en ondervindt hiervan blijvend klachten. Smit verzamelde genoeg handtekeningen voor de behandeling van haar plan in de Kamer en zal hier vandaag ook aanwezig zijn als spreker. Smit wil dat het wettelijk geregeld wordt dat patiënten voortaan voor een ingreep of operatie schriftelijke uitleg krijgen over de behandeling, zodat bekend is welke complicaties en risico's eraan vastzitten.

Bron: Nationale Zorggids 15 januari 2015