IGZ zet zorg op scherp

Het gaat er een stuk scherper aan toe bij het toezicht op de medische sector. De inspectie legde in 2013 zo'n 33 keer de activiteiten van artsen en andere zorgaanbieders deels of helemaal stil. Ruim twee keer zo veel als 1 jaar eerder.

Daarnaast plaatste de Inspectie voor de Gezondheidszorg 29 instellingen onder zogeheten verscherpt toezicht, omdat de zorg daar 'door de bodem' dreigde te zakken. Een instelling kan onder curatele komen door interne ruzies, omdat de kwaliteit niet op orde is of omdat er financiële problemen zijn. Een jaar eerder ging het om 19 gevallen, zo blijkt uit de cijfers. De IGZ staat de laatste jaren onder grote druk van de politiek om de kwaliteit in de zorg beter te bewaken en strenger te handhaven na incidenten, zoals die met de 'horrorarts' Jansen Steur. Deze neuroloog kon jarenlang verkeerde diagnoses stellen en roekeloos handelen, terwijl niemand ingreep. Het was aan de patiënten zelf en de media te danken dat de medische missers uiteindelijk naar buiten kwamen.

Een ander voorbeeld van de falende werkwijze bij de inspectie 'oude stijl' was de rel rond lekkende Franse borstimplantaten. Lange tijd werden meldingen van vrouwen met problemen niet actief opgepakt, de nadruk lag op registratie van incidenten. Pas na signalen uit het buitenland werd actie ondernomen.

In een interview met deze krant vertelt de hoogste baas van de Inspectie voor de Gezondheidszorg, Ronnie van Diemen, vandaag over de veranderingen: ,,We kijken nu naar de zorgaanbieders waar de risico's hoog zijn, en daar grijpen we sneller in. Dan kunnen we een maatregel opleggen. Daar worden we steeds sterker in, scherp toezien."

© AD maandag 10 februari 2014

Klik op onderstaande link voor meer info:

{phocadownload view=file|id=198|target=s}