Alternatieve genezers komen onder toezicht te staan

Iriscopisten, chiropractors en homeopaten die over de schreef gaan, kunnen vanaf 1 januari worden beboet of gesloten door de inspectie. Een wetswijziging maakt het mogelijk alternatieve genezers net als reguliere artsen te controleren op kwaliteit.

Nu kunnen alternatieve genezers en cosmetische chirurgen die slechte zorg leveren niet worden aangepakt door de Inspectie voor de Gezondheidszorg: iedereen mag die beroepen uitoefenen, desnoods op een zolderkamertje. Straks komen 40.000 aanbieders van zulke zorg wel onder toezicht van de inspectie te staan, net als reguliere artsen en verpleegkundigen. Medische missers moeten zij voortaan melden en ontevreden klanten kunnen terecht bij een klachtenfunctionaris. 

,,Veel mensen maken gebruik van alternatieve geneeswijzen," licht zorgminister Edith Schippers de nieuwe regels toe. ,,Ik vind het daarom van groot belang dat patiënten meer rechtszekerheid krijgen, een klacht kunnen voorleggen aan een klachtenfunctionaris en kunnen zeggen: ik ben onjuist behandeld.'' 

Lees meer…..
 

Bron: AD 14 december 2015