Vacature klachtenfunctionaris bij Medisch Spectrum Twente

De stafdienst Kwaliteit en Veiligheid van Medisch Spectrum Twente zoekt een klachtenfunctionaris.

Werkomgeving

Werken bij Medisch Spectrum Twente (MST) is werken in één van de grootste topklinische ziekenhuizen in Nederland. Samen met 3.500 collega’s werk je vóór en met patiënten in een gastvrije, hoogwaardige en veilige omgeving. MST streeft er naar om medewerkers een prettige werkomgeving te bieden en hen te stimuleren zich verder te ontwikkelen.

De afdeling
Het team klachtenbemiddeling bestaat uit drie klachtenfunctionarissen en een secretaresse. Samen met de 2 medewerkers van het Patiënten Service Centrum (PSC) vormen zij de afdeling Patiëntencontacten en zijn zij verantwoordelijk voor de opvang en afhandeling van klachten. Het PSC is het loket waar alle klachten binnen komen en waar de triage plaatsvindt. Eenvoudige klachten worden door het PSC afgehandeld en de complexe klachten worden de klachtenfunctionarissen in behandeling genomen. De afdeling Patiëntencontacten maakt deel uit van de stafdienst kwaliteit en veiligheid en valt rechtstreeks onder de stafmanager kwaliteit en veiligheid.

Functieomschrijving

Op grond van de Wet klachten en geschillen in de zorg heeft de klachtenfunctionaris een wettelijke en prominente rol bij de behandeling van klachten van patiënten (en hun naasten). Van jou wordt verwacht dat je in staat bent om de klachten te behandelen op een laagdrempelige, snelle, adequate en oplossingsgerichte manier. Jouw doel is herstel van de relatie tussen patiënten (en hun naasten) en het ziekenhuis.
Jouw werkzaamheden bestaan onder meer uit: het bieden van eerste opvang, geven van informatie en/of advies bij vragen en klachten van patiënten (en hun naasten), het begeleiden, bemiddelen, voortgangsbewaking en het (administratief) afhandelen van klachten; signaleren en adviseren als bijdrage aan structurele verbetering van kwaliteit van zorg; verzorgen van zorgvuldige klachtenregistratie in het Klachtenregistratiesysteem (I-Task); zorgen voor de totstandkoming van periodieke rapportages aan het verantwoordelijk management en de Raad van Bestuur.
Daarnaast lever je een actieve bijdrage aan de ontwikkeling van het team Klachtenbemiddeling en het bevorderen van de kwaliteit van het klachtmanagement. Tevens treed je op als calamiteitenbegeleider voor patiënten en naasten tijdens een calamiteitenonderzoek.

Voor meer informatie over het beroepsprofiel verwijzen wij graag naar onderstaande link:
https://www.vkig.nl/kennis-kunde/beroepsprofiel/

Functie-eisen

Integriteit, eerlijkheid, betrouwbaarheid, empathie, relativeringsvermogen, tact en geduld zijn voor jou vanzelfsprekend. Je stelt je open, onbevooroordeeld, onpartijdig en onafhankelijk op. Je hebt een oplossingsgerichte instelling en bent gedreven om zaken voor elkaar te krijgen. Verder beschik je over:

 • een relevant Hbo-diploma, aangevuld met een afgeronde opleiding tot Klachtenfunctionaris;
 • je bent lid van de beroepsvereniging VKIG en geregistreerd bij het kwaliteitsregister klachtenfunctionaris in de gezondheidszorg bij Registerplein;
 • kennis van relevante wet- en regelgeving in de gezondheidszorg;
 • aantoonbare werkervaring (minimaal 2 jaar) als klachtenfunctionaris in een ziekenhuis, ervaring met I-Task is een pré;
 • kennis van en ervaring met principes en methoden van communicatieve gespreksvoering, onderhandeling, advisering conflicthantering en bemiddeling toe te passen;
 • kennis van en inzicht in psychologische processen bij ziekte, rouw, emotionele problematiek, gedrag en culturele achtergronden;
 • je bent stressbestendig en kan zowel zelfstandig en autonoom functioneren;
 • je hebt een collegiale en open houding en werkt graag in een team;
 • je neemt initiatief, bent creatief en klant- en resultaatgericht en gaat nauwkeurig te werk;
 • je kunt goed doorvragen, scherp en snel analyseren en helder en systematisch rapporteren;
 • je bent goed in staat prioriteiten te stellen, de voortgang te bewaken, te plannen en te organiseren;
 • je staat stevig in je schoenen, bent doortastend en kunt omgaan met tegengestelde belangen.

Als klachtenfunctionaris ben je je bewust van de effecten die een klacht op een zorgverlener kan hebben. Je bent gemakkelijk toegankelijk en kunt goed contacten leggen met personen uit alle geledingen van de samenleving.

Wij bieden

Arbeidsovereenkomst: een arbeidsovereenkomst voor de duur van een jaar, bij een goede klik en goed functioneren een omzetting naar onbepaalde tijd.
Ingangsdatum: februari 2022
Arbeidstijd: 24 uur
Salaris: FWG 60
CAO: Ziekenhuizen

Meer weten?

Wil je meer informatie over de vacature? Neem dan contact op met Gerda Grevink (Klachtenfunctionaris) via g.grevink@mst.nl

Solliciteren

Wil je solliciteren op deze vacature? Kijk dan op https://werkenbijmst.nl/vacature/details/klachtenfunctionaris/en reageer via de sollicitatiebutton.
Solliciteren kan tot 30 januari 2022.

Plaatsingsdatum 11 januari 2022

Lees meer over: