Aansprakelijkheid (GOMA)
Gedragscode Openheid medische incidenten (GOMA)
Aanleiding voor de opstelling van de GOMA waren de problemen bij het vaststellen van de aansprakelijkheid na een medisch incident. Onder coördinatie van De Letselschade Raad zijn deze signalen opgepakt en hebben betrokken partijen gewerkt aan verbetering van de positie van patiënten. De in 2010 verschenen GOMA was daarvan het resultaat.
Zorgvuldig en open
De GOMA bestaat uit twee delen. In deel A van de GOMA vinden zorgaanbieders aanbevelingen voor een zorgvuldige reactie direct na een medisch incident.
Respect, empathie en openheid zijn daarbij kernbegrippen. Een goede communicatie voorkomt misverstanden en kan daardoor (onnodige) klachten en claims voorkomen. De kans stijgt dat de zorgaanbieder het vertrouwen van de patiënt behoudt of herstelt. Komt het wel tot een klacht of claim, dan kan een adequate reactie van de zorgaanbieder bijdragen aan een vlotte en voor de patiënt bevredigende behandeling daarvan.
Deel B van de GOMA bevat aanbevelingen voor de behandeling van verzoeken om schadevergoeding na medische incidenten.
Klik hier voor meer informatie over de GOMA.
Klik hier voor de GOMA-app.
Herziening GOMA: Op weg naar GOMA 2.0
De Letselschade Raad werkt aan actualisering van de GOMA. De Raad streeft naar een gedragscode die breed wordt ondersteund. De herziening van de GOMA moet leiden tot een gedragscode die wordt ondersteund en uitgedragen door alle beroepsbeoefenaren en hun organisaties die te maken hebben met medische incidenten en de behandeling van eventueel daaruit voortvloeiende klachten en schadeclaims.
Met het oog op herziening van de GOMA, hebben De Letselschade Raad en de Permanente Commissie GOMA expertmeetings gehouden. Vertegenwoordigers van diverse beroepsgroepen, waaronder de VKIG, hebben input gegeven voor een eerste concept.