Vraag 181: Vraag over hoor en wederhoor gele en rode kaarten beleid

Vraag 

In onze organisatie (algemeen ziekenhuis) werkt men met zg. gele en rode kaarten. Wanneer een patiënt, familielid of bezoeker grensoverschrijdend gedrag vertoont (dat kan zowel verbaal als fysiek zijn) dan wordt er in overleg met betrokkenen, leidinggevende en Raad van Bestuur een officiële waarschuwing (gele kaart) of een toegangsontzegging (rode kaart) gegeven, dit natuurlijk behoudens spoedeisende zorg. Beide kaarten zijn een jaar geldig en er geldt: 2 keer geel binnen een jaar = rood.

Onlangs heeft een patiënt zijn beklag gedaan omdat hij een gele kaart heeft gekregen. Hij vindt dat dit niet zomaar kan; volgens hem is er maar naar 1 kant van het verhaal geluisterd en is daarop geacteerd. Hij stelt dat er voor het kunnen uitreiken van een gele (of rode) kaart eerst hoor en wederhoor moet plaatsvinden.

Mijn vraag is dan ook: mag, kun je een gele of rode kaart opleggen, zonder dat de ontvanger wordt gehoord of moet je inderdaad hoor/ wederhoor toepassen of aanbieden?

Word lid van de VKIG en krijg direct toegang

✔ Een besloten deel op de website voor leden met relevante informatie
✔ Reductie op trainingen en bijeenkomsten van diverse externe organisaties
✔ Reductie op de kosten voor registratie bij Registerplein. In 2024 bedragen de registratiekosten voor VKIG-leden € 106,- in plaats van € 147,- per jaar
✔ Gratis regionale netwerk- en intervisiebijeenkomsten met toekenning PE-punten t.b.v. de registratie
✔ Gratis training of lezing tijdens een netwerkbijeenkomst met toekenning PE-punten t.b.v. de registratie