Interview met netwerkcoördinator Selena Schouten (netwerk 1)

Selena is gestopt als netwerkcoördinator van netwerk 1 (regio Noord-Brabant). Ze deed dit samen met een collega Klachtenfunctionaris Lianne Schepens. Dat was prettig. Samen het coördinatorschap vormgeven, sparren, taken verdelen. Selena vond dit een prettige vorm. Er was ook volop vrijheid om dit op een eigen manier vorm te geven. Ze kijkt hier goed op terug. Het idee was op voorhand bij Selena, toen ze ja zei tegen het coördinatorschap, dat ze het coördineren goed onder de knie zou krijgen. Dat is ook zeker gelukt. Het contact met leden, het netwerken, het als één van de eersten op de hoogte zijn van ontwikkelingen en nieuws vanuit de VKIG, allemaal mooie dingen om op terug te kijken.

Selena werkte jaren in de zorg, eerst als maatschappelijk werker en de laatste 3 jaar als Klachtenfunctionaris, maar was toe aan wat anders. Wellicht ook in een andere sector. Sinds kort is Selena begonnen bij een woningcorporatie als klachtbemiddelaar. Dat betekent ook dat Selena per januari 2024 geen lid meer is bij de vereniging. Dat vind ze ook jammer, ze zal de collega’s, de speciale dagen en de intervisies missen.

Hoe kijkt Selena naar de vereniging en heeft ze aandachtspunten voor de VKIG?

Selena geeft aan dat ze het fijn heeft gevonden bij een vereniging te horen waar veel kennis is met prettige collega’s. De wat minder betrokken leden (slapende leden) ervaarde ze als coördinator wel als lastig. Je wilt zo graag dat iedereen meedoet. Toen ze eenmaal voor zichzelf de knop om kon zetten dat zij daar niks aan kon veranderen, werd het minder ingewikkeld.
Selena hoopt wel voor de vereniging op een groot aantal betrokken leden, dat werkt zoveel prettiger.

Klachtenfunctionarissen zeggen over zichzelf wel eens: ik ben dom, lui en dakloos. Dat vindt Selena zo negatief geladen. Alhoewel het wel klopt, liever formuleert ze het anders. Ik ben oordeelloos, leun achterover en verbind. Selena merkt op: “ik ben blij als na een klachtbemiddeling alle partijen content zijn met de oplossing die is gevonden. Dat ik daar een bijdrage aan heb mogen leveren, dat maakt mijn werk mooi en heel erg de moeite waard”.

Dankjewel Selena voor jouw inzet voor de VKIG en succes in je nieuwe baan!

Door: Rieneke Blaak,
Klachtenfunctionaris en lid PR-commissie VKIG
december 2023!