Lustrum kado uitgepakt

Impressie lustrum lezing Andreas Wismeijer 31 mei 2024

Thema: ‘GOED IN JE VEL, de neuropsychologie van mentaal gezond werken’ 

2024_Fotocollage lustrumsymposiums 31 mei 2024_
Foto's: Marjan van de Burgwal en Asmaé Choukat


Zo’n 75 VKiG-leden pakten op 31 mei het lustrum-kado uit en verzilverden hun ticket voor een lezing van Andreas Wismeijer. Een ‘verdiend’ dagje in ‘pauze-stand’ voor VKiG-leden. Een helder en prachtig pleidooi voor ‘goed voor jezelf zorgen’ als klachtenfunctionaris, die hij kwalificeert als mensen met een mooi en belangrijk vak. Een vak dat er toe doet in een meer en meer polariserende samenleving. En waar veel van jezelf, je eigen brein, je lijf en leden gevraagd wordt.

2024_Foto Andreas Wismeijer lustrumsymposium 2

  • Centraal staat de vraag in hoeverre we dan mentaal goed (genoeg) zorgen voor onszelf? Hoe houden we ons brein en lijf goed in balans? Je bént biologie: immers hoe wil jij je cliënten helpen, als je niet goed voor je eigen lijf en leden zorgt?

  • Andreas onderscheidt drie soorten breinen: een reflecterend, reflex- en archiverend brein.
    Hij legt uit hoe deze werken en hoe die (niet) werken in relatie tot de vele, vaak concurrerende prikkels, die je dan als mens kunt krijgen op een (werk)dag.
    Want, fijn toch(?), we kunnen vanuit overal ons werk doen vandaag de dag. Of zit daar ook een andere kant aan? Want het betekent ook dat je 24/7 ‘aan’ staat. En dat in een wereld vol concurrerende prikkels uit je telefoon, apps, mails, tv, radio, internet, collega’s, enz. Je brein komt niet tot rust en je mentale moeheid neemt sneller toe dan je denkt…
    Het is belangrijk om te pauzeren: even met andere zaken bezig zijn, dan waarop je gefocust bent/moet/wil zijn. Je onttrekken aan je reflecterende brein.  En dat lukt, zo blijkt uit onderzoek, het beste door te bewegen in een groene omgeving: wandelingetje in park…

  • En weet ik aan het einde van de dag nog wat voor weer het was vandaag? Zo niet, dan is het hoog tijd om het verleggen van je focus een beetje te helpen… Bijvoorbeeld door vanuit de positieve psychologie hiervoor structureel een buffer te maken ėn in stand te houden!
    Tip van Andreas: geef jezelf een positieve cognitie opdracht: en maak een ‘dankbaarheidsdagboek’: wat maakt je vandaag blij/positief, waar ben je dankbaar voor?

Ik ben deze dag in elk geval blij en dankbaar voor 75 applaudisserende VKiG-leden aan het einde van Andreas’ lezing.
Dank Andreas, voor deze prettige en vooral ook zinvolle en mentaal gezonde ’pauze’ van ons dagelijks werk… Een écht kadootje!!!  In mijn ogen een volop verdiend applaus!!!

pasfoto Albert Gielis_april2024-2
Albert Gielis
Bestuurslid PR & Communicatie